Wegańska tortilla warzywna

Wegańska tortilla warzywna

Wegańska tortilla warzywna

Przepis ten zostały wybrany jako jedno z 4 najlepszych dań na Weganogarni.
Jest to dla mnie miła niespodzianka:) Dlatego z czystym sercem polecam to pyszne danie 🙂

Składniki na ciasto ( 2 sztuki):
150g mąki orkiszowej
szczypta soli
25ml oleju rzepakowego
ok. 75ml letniej wody
mąka do podsypywania

Składniki na nadzienie:
1/2 dużej cukinii
1 papryka czerwona
1 żółta papryka
ok. 10 pieczarek
1 marchew (starta na tarce lub pokrojona w kostę)
łyżka oleju rzepakowego
cebula
kostka tofu
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
ok. 10 czarnych pokrojonych oliwek(opcjonalnie)
przyprawy: bazylia, lubczyk, papryka słodka, zioła prowansalskie
pieprz i sól
natka pietruszki

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy około 5 minut.
Warzywa kroimy w kostkę.
Najpierw podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki.
Po chwili dodajemy pozostałe warzywa, tofu i dusimy.
Dodajemy oliwki.
Dodajemy przyprawy, sos sojowy.
Następnie ciasto dzielimy na 2 części.
Każdą część wałkujemy podsypując mąką na jak najcieńsze, prawie przezroczyste prostokątne placki.
Placek smarujemy olejem i nakładamy farsz.
Zwijamy i z wierzchu smarujemy olejem.
Pieczemy 20 minut w 220 stopniach.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.