Zapiekanka z kaszy, buraków, brukselki i orzechów
Składniki (na 6 porcji):
500 g kaszy pęczak
3 buraki
450 g brukselki
100 g orzechów (u mnie laskowe)
1 duża czerwona cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa
Buraki (umyte, ale nieobrane) zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 1 h w 200 st.
Kaszę gotujemy ok. 20 min. w osolonej wodzie, tak, aby wchłonęła cały płyn.
Brukselkę gotujemy ok. 3 min. Następnie przestudzoną i pokrojoną smażymy na oliwie z orzechami, solą i pieprzem.
Posiekaną cebulę smażymy na oliwie wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Upieczone buraki studzimy, obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
Kaszę mieszamy z podsmażoną cebulą i czosnkiem.
W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami kaszę i buraki, a na wierzchu brukselkę i orzechy. Zapiekamy w 200 st. przez 10-15 min.
Podajemy z surówką, np. miksem sałat z pokrojoną pomarańczą i sosem (4 łyżki oleju lnianego + łyżeczka musztardy + łyżeczka miodu + zioła prowansalskie).