Zupa z kurczaka na zasmażce
Jedna z ulubionych zup mojego syna i jedna z najczęściej robionych przez moją teściową. Jeśli taka dobra, to nie było wyjścia i trzeba było zacząć robić ją również w domu, zwłaszcza gdy dziecko często o nią woła.
Składniki:
udko z kurczaka
2 łyżki masła
łyżka mąki pszennej
garść drobnego makaronu
pół cytryny
sól
pieprz
papryka ostra w płatkach (pul biber)
Ugotować udko* i obrać mięso i po porcjować je na malutkie kawałeczki. W osobnym naczyniu, patelni, rozpuścić łyżkę masła i zrobić zasmażkę dodając mąkę. Prażyć aż mąka zbrązowieje a następnie zalać odrobiną wywaru z kurczaka i wymieszać. Dodać zasmażkę do zupy. Wymieszać i wrzucić garść drobnego makaronu.
Na patelni rozpuścić drugą łyżkę masła i dodać paprykę, sól i pieprz. Smażyć chwilkę aż papryka lekko zbrązowieje i odda kolor tłuszczowi. Dodać masło z przyprawami oraz sok z cytryny do zupy i gotować jeszcze 2 minutki.
*Mięso gotujemy tak jak lubimy, tzn można dodać włoszczyznę oczywiście, dodając marchewkę I odrobinę czerwonej papryki w proszku uzyskamy bardziej pomarańczowy kolor zupki. Podany wyżej przepis to podstawowa wersja tureckiej zupy z kurczaka. Każdy ma jednak swoje ulubione smaki a kucharz z inwencja to skarb, wiec nie bójcie się eksperymentować.