PIECZONA KARKÓWKA
Prosty sposób na pyszną pieczoną karkówkę,. W sam raz do pieczonych ziemniaczków i sosu pieczeniowego.
SKŁADNIKI
1-1,5 kg kar karkówki wieprzowej
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
pieprz
przyprawa do mięsa wieprzowego
sól
zioła prowansalskie (ok 2 łyżki)
1/ Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce wymieszać olej, ząbki czosnku oraz przyprawy. Dokładnie natrzeć przygotowaną mieszanką mięso, przykryć i odstawić na noc do lodówki.
2/W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, polać 1/4 szklanki wody i piec ok 1-1,2 godziny w temperaturze ok 200 stopni. Upieczone mięso, podzielić na porcje i polać gotowym sosem pieczeniowym. Podawać z surówkami i pieczonymi ziemniaczkami.