Pierś z kurczaka z tymiankiem i skórką cytrynową
Szybkie obiady to ostatnio dania, które w mojej kuchni pojawiają się najczęściej. Szkoda czasu na stanie przy kuchni, kiedy na zewnątrz jest tak piękna pogoda. Ale to też nie powód, aby jeść niesmacznie.
Dziś propozycja pieczonych piersi z kurczaka, które pachną cytryną i tymiankiem. Szybko i pysznie.
Składniki:
3 piersi z kurczaka
2 łyżki rozpuszczonego masła
kilka gałązek tymianku
pół łyżeczki nitek ze skórki z cytryny*
1/4 łyżeczki soli
szczypta czosnku suszonego
kilka kropli oliwy z oliwek
łyżeczka soku z cytryny
małe ziemniaki (ilość wg uznania)
woda
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Ziemniaki obrać i włożyć do szerokiego, płaskiego naczynia. Zalać wrzącą wodą tak, aby nie było jej więcej niż 1/3 wysokości ziemniaków. Zagotować i przykryć naczynie pokrywką, zmniejszyć temperaturę palnika i parować ok 8-10 minut.
Po tym czasie odlać wodę, odparować ziemniaki aby były suche i włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Włożyć do piekarnika, następnie przygotować mięso.
Oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka naciąć co pół centymetra. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny oraz solą i dobrze je natrzeć.
Masło wymieszać z czosnkiem. Przygotować zioła i skórkę z cytryny*.
Piersi ułożyć obok ziemniaków, włożyć do piekarnika i piec ok 10 minut. Następnie każdą z nich polać przygotowanym masłem, na wierzchu położyć gałązki tymianku i skórkę z cytryny. Włożyć do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok 25 – 30 minut.
Można podać także z ryżem lub pieczywem.
Smacznego 🙂
*obrać jeden pasek skórki z cytryny a następnie pokroić ją w bardzo cienkie paski