Słodko pikantny kurczak pieczony na butelce
Wiem, że kurczaki pieczone na butelkach nie są już takim hitem, jak kiedyś, kiedy to jedna restauratorka uczyła w ten sposób piec drób. Nie mniej jednak, z technicznego punktu widzenia, jest to bardzo dobra forma pieczenia mięsa, choćby ze względu na to, że nie pływa w tłuszczu, że piecze się równo (łącznie ze środkiem, bo taka butelka będzie oddawała temperaturę), że nie będzie suche, bo piwo paruje, że łatwo jest kurczaka doprawiać w trakcie pieczenia, co ma miejsce w tym konkretnym przepisie.
Nasz kurczak swoją stołową karierę zaczyna od odpowiedniego nasolenia, następnie zostaje natarty mieszanką aromatycznych przypraw (papryki wędzonej, nasion kopru włoskiego, kuminu i czosnku). Kiedy trafia do piekarnika nie jest zostawiony sam sobie. Najpierw potrzebuje pół godziny w wysokiej temperaturze, później półtorej godziny w nieco niższej. Finałem jest nasmarowanie skórki marynatą z syropem klonowym i ostateczny, kilkuminutowy pobyt w piecu. Efektem jest niezwykle aromatyczny kurczak.
Składniki:
kurczak
1 butelka jasnego piwa
1 łyżka suszonej papryki wędzonej
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
szczypta suszonej chili
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka sosu Worcestershire
świeża papryczka chili
dymka
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i osuszyć. Następnie natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce na minimum dwie godziny.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Kumin i koper włoski utrzeć w moździerzu, dodać czosnek, suszoną chili i paprykę. Wymieszać z oliwą i powstałą pastą natrzeć mięso.
Gotowego kurczaka nasadzić na butelkę (żeby piwo nie wykipiało należy odlać ok 1/4 zawartości) i włożyć do piekarnika na pół godziny. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec półtorej godziny.
Syrop klonowy wymieszać z sosem Worcestershire (do kupienia np w marketach M&S) i posmarować skórę kurczaka z każdej strony. Wstawić do piekarnika na jeszcze 20 minut w temperaturze ok 190 C.
Świeżą chili oraz dymkę posiekać, obsypać gorącego kurczaka i odstawić na ok 5-7 minut, aby aromaty się