Słodko pikantny kurczak pieczony na butelce

Słodko pikantny kurczak pieczony na butelce

Słodko pikantny kurczak pieczony na butelce

Wiem, że kurczaki pieczone na butelkach nie są już takim hitem, jak kiedyś, kiedy to jedna restauratorka uczyła w ten sposób piec drób. Nie mniej jednak, z technicznego punktu widzenia, jest to bardzo dobra forma pieczenia mięsa, choćby ze względu na to, że nie pływa w tłuszczu, że piecze się równo (łącznie ze środkiem, bo taka butelka będzie oddawała temperaturę), że nie będzie suche, bo piwo paruje, że łatwo jest kurczaka doprawiać w trakcie pieczenia, co ma miejsce w tym konkretnym przepisie.
Nasz kurczak swoją stołową karierę zaczyna od odpowiedniego nasolenia, następnie zostaje natarty mieszanką aromatycznych przypraw (papryki wędzonej, nasion kopru włoskiego, kuminu i czosnku). Kiedy trafia do piekarnika nie jest zostawiony sam sobie. Najpierw potrzebuje pół godziny w wysokiej temperaturze, później półtorej godziny w nieco niższej. Finałem jest nasmarowanie skórki marynatą z syropem klonowym i ostateczny, kilkuminutowy pobyt w piecu. Efektem jest niezwykle aromatyczny kurczak.

Składniki:
kurczak
1 butelka jasnego piwa
1 łyżka suszonej papryki wędzonej
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
szczypta suszonej chili
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka sosu Worcestershire
świeża papryczka chili
dymka

Przygotowanie:
Kurczaka umyć i osuszyć. Następnie natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce na minimum dwie godziny.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Kumin i koper włoski utrzeć w moździerzu, dodać czosnek, suszoną chili i paprykę. Wymieszać z oliwą i powstałą pastą natrzeć mięso.
Gotowego kurczaka nasadzić na butelkę (żeby piwo nie wykipiało należy odlać ok 1/4 zawartości) i włożyć do piekarnika na pół godziny. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec półtorej godziny.
Syrop klonowy wymieszać z sosem Worcestershire (do kupienia np w marketach M&S) i posmarować skórę kurczaka z każdej strony. Wstawić do piekarnika na jeszcze 20 minut w temperaturze ok 190 C.
Świeżą chili oraz dymkę posiekać, obsypać gorącego kurczaka i odstawić na ok 5-7 minut, aby aromaty się

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.