Pierogi z serem na słodko
Pierogi z serem na słodko- nadziewane słodkim twarożkiem z aromatem wanilii i cynamonu. Jeżeli chcecie, do farszu dodajcie trochę musu owocowego, albo po kilka malin, porzeczek czy wiśni. Takie pierogi znam też w wersji bez cukru i przypraw, za to z siekaną miętą, a nawet z jej suszoną wersją, poza sezonem. Pierogi z serem z tego przepisu możecie przygotować też na ostro, zamieniając wanilię z cynamonem na przykład na mieloną paprykę, przyprawę curry i zioła.
Składniki na około 30 pierogów z serem:
2 szklanka mąki
1/2 szklanki wrzącej wody
szczypta soli
Mąkę wymieszać z solą, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na grubość 1- 2 mm, lekko podsypując mąką, szklanką powykrawać koła.
Składniki na farsz:
250 g mielonego białego sera
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki kaszy manny
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
szczypta cynamonu
Ser wymieszać z pozostałymi składnikami.
Na każde koło z ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Wrzucać do wrzącej wody, gotować około 2 minuty po wypłynięciu na wierzch, odcedzić. Smacznego!