Proste ciasto czekoladowe z czerwoną porzeczką.

Proste ciasto czekoladowe z czerwoną porzeczką.

Proste ciasto czekoladowe z czerwoną porzeczką.

To ciasto awaryjne, kiedy potrzebujemy czegoś “na już”. Idealnie sprawdzi się kiedy w letni weekend, albo nawet w tygodniu najdzie Was ochota na coś słodkiego, albo przypomnicie sobie, że jutro macie imieniny i trzeba zrobić coś do pracy 😉 Ja zdążyłam zrobić je idąc do pracy na drugą zmianę 😉 Pół foremki do domu, pół do pracy. Można zanieść też bez okazji, tak jak ja – wszyscy zadowoleni 😉

Składniki (forma 23×10 cm lub klasyczna keksówka):
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
5 łyżek kakao
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g czerwonej porzeczki

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy olej. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy do powstania gładkiej masy. Na końcu dodajemy porzeczki, mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (keksówkę wykładamy papierem do pieczenia), pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Studzimy na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.