Proste ciasto czekoladowe z czerwoną porzeczką.
To ciasto awaryjne, kiedy potrzebujemy czegoś “na już”. Idealnie sprawdzi się kiedy w letni weekend, albo nawet w tygodniu najdzie Was ochota na coś słodkiego, albo przypomnicie sobie, że jutro macie imieniny i trzeba zrobić coś do pracy 😉 Ja zdążyłam zrobić je idąc do pracy na drugą zmianę 😉 Pół foremki do domu, pół do pracy. Można zanieść też bez okazji, tak jak ja – wszyscy zadowoleni 😉
Składniki (forma 23×10 cm lub klasyczna keksówka):
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
5 łyżek kakao
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g czerwonej porzeczki
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy olej. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy do powstania gładkiej masy. Na końcu dodajemy porzeczki, mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (keksówkę wykładamy papierem do pieczenia), pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Studzimy na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.