Włoski sos pomidorowy do pizzy ze świeżych pomidorów
Wymyśliliśmy sobie z moim chłopakiem, że wyczarujemy sobie stromboli-zrolowaną pizzę, bagietkę z pizzowym nadzieniem w środku. I oczywiście potrzebny był sos.
Kategorycznie odmówiłam robienia sosu z koncentratu, chcąc spróbować zrobić taki ze świeżych pomidorów. Pracy nieco więcej, ale efekt odpłacił z górką. Stromboli nam nie wyszło, tylko zwykła pizza, ale nie ma co rozpaczać, spróbujemy następnym razem 😉 Sos nadaje się nie tylko do pizzy, może być bazą do wszelakich dań wymagających sosu pomidorowego.
Składniki:
500g świeżych pomidorów
3 ząbki czosnku
mała garść listków świeżej bazylii
mała garść listków świeżego oregano
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Bazylię i oregano drobno posiekać. Czosnek obrać ze skórki, posiekać i podsmażyć chwilę na oliwie, do uzyskania złotego koloru. Dodać zioła, a następnie pomidory. Przyprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż sos stanie się gęsty. W razie potrzeby zmiksować blenderem.