Kurczak Kung Pao
Kuchnia Wschodu….tak, z pewnością można powiedzieć, że to druga, po polskiej, ulubiona kuchnia mojego męża. Kurczak Kung Pao to jego ulubione danie i to on je dla nas przygotowuje. Ciągle je urozmaica i zmienia, więc podam ostatnią wersję przepisu, bo myślę, że ta będzie najlepsza.
Składniki:
4 udka z kurczaka
3 marchewki
2 cebule
1 papryka czerwona
1 papryczka piri piri
mieszanka warzyw chińskich, pół opakowania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej
imbir w proszku
cukier do smaku
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu ostrygowego
pieprz
orzechy nerkowca – choć nie zawsze je dajemy
1 szklanka wody
Udka obrać ze skóry i wyciąć kości. Pokroić w paski. Marchewki także pokroić w paski, cebulę w dużą kostkę 2cm, paprykę także. Udka przyprawić pieprzem oprószyć mąką i podsmażyć na oleju, przełożyć udka z woka na talerz. Do woka dolać odrobinę oleju, wrzucić wszystkie warzywa i papryczkę piri piri, przesmażyć, a następnie dodać udka i orzechy. Podlać wodą, dodać sosy, imbir i doprawić ewentualnie. Podawać z ryżem.