Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon jest wyjątkowym daniem, może zachwycić każdego. Prawdziwa uczta smaków. Mięso jest bardzo kruche i delikatne a wino powoduje upojenie zmysłów.
Składniki:
[na 4 os.]
0,5 kg pieczeni wołowej, najlepiej udźca
1 butelka wytrawnego czerwonego wina (preferowane burgundzkie)
3 marchewki
1 gałązka selera naciowego
1 cebula
łyżka oliwy
1 – 2 łyżki mąki
dwie gałązki świeżego tymianku
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
W dniu poprzedzającym gotowanie Boeuf bourguignon mięso należy zalać winem. Wstawić do lodówki.
Dnia następnego należy odcedzić mięso z wina, tylko go nie wylewać.
Marchewkę i seler naciowy obrać i pokroić w krążki około 1cm grubości.
Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.
W dużym garnku na dość mocnym ogniu, rozgrzać oliwę. Wrzuć cebulę i usmażyć na złoty kolor. Wyjąć na miskę.
Następnie do garnka wrzucić mięso. Smażyć 5 minut na jednej stronie, potem odwrócić i smażyć kolejne 5 minut. Nie mieszać mięsa w trakcie.
Dodać cebulę, marchew, seler i tymianek. Przyprawić pieprzem i solą. Smażyć wszystko około 1 minuty.
Wrzucić mąkę, wymieszać, a potem zalać całość winem.
Zagotować.
Przykryć garnek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160° C na 3 godziny.
*Wino powinno pochodzić z Burgundii, więc macerowałam winem Coteaux Bourguignons, kupionym w Lidlu – koszt ok. 20 zł.