CIASTO CZEKOLADOWE NA POMIDORACH
Dzisiaj mam dla Was ciekawy przepis na czekoladowe ciasto z pomidorami. Ciasto jest delikatne i wilgotne.Można je podawać posypane tylko cukrem pudrem albo przełożyć dżemem albo kremem. Można eksperymentować.
Składniki:
2 jajka
150 g brązowego cukru ( może być też zwykły)
160 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g oleju
20 g ciemnego kakao
170 g pomidorów sparzonych
Wykonanie:
1. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, sodką i kakao.
2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, powycinaj twarde części i zmiksuj.
3. Jajka z cukrem ubij mikserem na puszystą masę.
4. Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlewaj olej, cały czas miksuj.
5. Dodawaj po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i sodką i kakao, miksuj na najmniejszych obrotach miksera.
6. Na końcu wmiksuj mus pomidorowy.
7. Ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, kaszą manną lub bułka tartą.
8. Ciasto włóż do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piecz ok. 40 minut.
Po upieczeniu posyp wierzch cukrem pudrem. Smacznego!
A my czekamy na Wasze opinie na temat tego ciasta ;)))