PIERŚ INDYCZA W SOSIE CEBULOWO-KMINKOWYM
Dzisiejsza moja propozycja, to pomysł na wykwintny, bardzo smaczny obiad z piersi indyczej.
Smak sosu wyraźny, idealnie pasujący do indyka.
Sama nie przepadam za indykiem, ale w tej wersji nawet bardzo mi smakował.
Jednym słowem jest to danie dla tych, którzy lubią kminek i cebulę 🙂
Składniki:
1 kg piersi indyczej
4 spore cebule
słodka papryka
sól, pieprz
opakowanie kminku
kwaśna śmietana
Wykonanie:
1. Pokrój pierś indyczą w plastry,
2. Oprósz, sola, pieprzem i słodką papryką,
3. Cebule pokrój w ósemki,
4. Mięso zrumień na patelni z obu stron,
5. Przełóż do garnka,
6. Na tej samej patelni zeszklij cebule,
7. Przełóż cebulę do garnka z mięsem i zalej wodą,
8. Dodaj kminek,
9. Gotuj do miękkości mięsa,
10. Gdy mięso będzie ugotowane, delikatnie wyjmij je na talerz,
11. Wyciągnij cebulę, a sos przecedź,
12. Cebulę zmiksuj i dodaj z powrotem do powstałego sosu, zagotuj
13. Sos dopraw kwaśną, gęstą śmietaną,
14. Do gorącego sosu włóż mięso.
Tak przygotowaną pierś indyczą podawaj z kluskami gotowanymi na parze lub kluskami śląskimi, z dodatkiem zasmażanych buraczków.