Pierś kurczaka z kaszą bulgur
Zapewne sporo wiecie o kaszy bulgur. Ja odkryłam ją niedawno. Czytając nieco o niej, dowiedziałam się, że ma bardzo korzystne właściwości, które kojąco i dobrze działają na organizm. Polecana jest dla kobiet w ciąży, gdyż ma sporo kwasu foliowego.
Dania jednogarnkowe, królują jak już wspomniałam od dłuższego czasu w mojej kuchni. Kaszę bulgur dostrzegł mój mąż na półkach sklepowych i od razu przyjrzał się jej z bliska. Postanowiliśmy kaszę bulgur spożywać w miarę regularnie i naprzemiennie z pozostałymi kaszami.
Jeśli macie w zanadrzu jakieś przepisy z kaszą bulgur w roli głównej podzielcie się proszę.
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 szklanka kaszy bulgur z makaronem vermicelli
1 puszka pomidorów w puszce
1 łyżka pasty paprykowej ( ja ją przywiozłam z Budapesztu) lub dowolnej
3 papryczki jalapeno
1 papryka czerwona
1 cebula
garść oliwek zielonych
opcjonalnie garść natki pietruszki
przyprawy – curry, kurkuma, papryczka chili, kolendra, kminek
Przygotowanie:
Pierś kurczaka oczyszczoną z błonki, kroimy z kostkę. Wrzucamy na patelnię. Podlewamy wodą. Dodajemy przyprawy, oraz pokrojone warzywa (papryka, cebula, oliwki, papryczka jalapeno). Po 10 min. dokładamy pomidory w puszce i pastę. W międzyczasie gotujemy kaszę bulgur, według przepisu na opakowaniu. Napęczniałą kaszę dodajemy do potrawy na patelni. Mieszamy i po chwili podajemy na stół.