ZAPIEKANKA Z TORTELLINI Z KIEŁBASĄ I GROSZKIEM
Pogoda dopisuje więc szkoda tracić czas na staniu przy garach. Ale jeść trzeba. Dlatego mam dla Was przepis na szybką i smaczną zapiekankę.
Więc do roboty, a po obiadku… na rower 🙂
Składniki:
1 opakowanie tortellini ( u mnie z Lidla z pomidorami),
250 gramów różnych wędlin (szynka, boczek, kiełbasa) pokrojonych w kostkę,
1 cebula pokrojona w kostkę,
1 szklanka bulionu,
1/4 szklanki śmietanki 30%,
3/4 puszki groszku,
3/4 szklanki przetartych na tarce (mozzarella, chedar albo jakiś inny żółty).
pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
1. W głębszej patelni podsmaż na 1 łyżce masła najpierw wędlinę, a za chwilę dodaj cebulę. Podsmaż razem.
2. Do podsmażonej wędliny wlej jedną szklankę bulionu ciepłego i dodaj tortellini. Gotuj razem ok. 1 minuty.
3. Następnie dodaj śmietankę, groszek i połowę sera. Wymieszaj wszystko razem.
4. Przełóż do przygotowanego naczynia żaroodpornego, posyp resztą sera.
5. Na wierzchu poukładaj połówki pomidorków koktajlowych.
6. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku temp. ok. 170 o C przez ok. 15-20 min.