Bananowe ciastka owsiane z żurawiną i migdałami
Głównymi składnikami moich ciastek są banany i płatki owsiane.
Wykorzystując tylko te dwa składniki można przygotować pyszne zdrowe ciasteczka.
Do ich upieczenia nie potrzebowałam ani odrobiny cukru, tłuszczu i mąki .
Dodatek różnych ziaren, suszonych owoców, bakalii sprawia że za każdym razem możemy wyczarować ciasteczka o nowym smaku i wyglądzie.
Możliwości i pomysłów jest mnóstwo , a ciasteczka zawsze się udają……tu nie ma ci zepsuć .
Ciastka owsiane na bazie banana piekę regularnie /moje ulubione śniadanie/ ,
za każdym razem zmieniam dodatki wykorzystując poniższy przepis bazowy.
Tym razem dodałam odrobinę mielonych migdałów i żurawiny.
Składniki:
2 duże dojrzałe banany
100 g płatków owsianych
2 łyżki mąki migdałowej/mielone migdały/
½ szklanki suszonej żurawiny
kilka połówek migdałów
Wykonanie:
-Banany przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
-Część płatków można lekko zmielić.
-Do masy bananowej dodać płatki /całe i zmielone/, mąkę migdałową / czyli mielone migdały/ i żurawinę , starannie wymieszać.
-Miskę z masą odstawić na 15-20 minut.
-Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C,
-Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką niewielkie kupki ciasta , lekko spłaszczyć formując owalne ciastka.
-Na wierzchu można ułożyć połówki migdałów.
-Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.
-Ciastka schłodzić na kratce kuchennej.
-Najlepsze są świeżutkie po wystygnięciu, choć doskonale smakują następnego dnia.