Surówka z selera w buraczkowych miseczkach
Gotowane buraczki nadziewane selerową surówką to doskonała przystawka do dań mięsnych.
Składniki: 4 porcje
4 buraki ćwikłowe
1 seler /korzeń/
sok z 1 cytryny
1 łyżka chrzanu
2 łyzki majonezu
cukier/do smaku
sól /do smaku
pieprz/ do smaku
2 łyżki owoców gojii lub żurawiny
kiełki buraków/do dekoracji
Wykonanie:
-Buraki ugotować wraz ze skórką, wystudzić i obrać.
-Każdy burak przekroić na pół, delikatnie wydrążyć trochę miąższu ze środka / miąższ wykorzystać do ćwikły /, delikatnie posolić i skropić sokiem z cytryny.
-Seler obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryną.
-Dodać majonez, chrzan, cześć owoców, doprawić do smaku solą i cukrem , wymieszać.
-Wstawić do lodówki.
-Bezpośrednio przed podaniem nakładać obficie sałatkę we wgłębienia wydrążonych buraczków.
-Wierzch posypać kiełkami buraków, żurawiną lub owocami gojii.