Leniwe nie na słodko

Leniwe nie na słodko

Leniwe nie na słodko

Wiem, że niektórym wyda się to dziwolągowate, ale ja nie jadam leniwych na słodko. Za to uwielbiam je okraszone skwarkami z jakąś surówką. I tak większość rodziny polewa kluski masłem ze zrumienioną tartą bułką i posypuje cukrem- a część skwarkami.

Czas: 30 minut

Składniki:

25 dag kremowego białego sera
1 jajko
mąka ( ok. 8-10 łyżek + do podsypywania )
szczypta soli
10 dag wędzonki

Utrzeć ser z mąką, szczyptą soli i jajkiem.
Zagnieść ciasto jak na kopytka,
Uformować wałek.
Kroić nieduże romby.
Układać na wysypanej mąką tacce.
Przykryć ściereczką by nie obeschły.
W garnku zagotować wodą i osolić ją.
W czasie kiedy woda się gotuje pokroić wędzonkę drobno i podsmażyć na rumiano na gorącej patelni.
Na wrzątek wrzucać kluski i 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić.

Podawać okraszone skwarkami z np. mieszanką różnych sałat polanych prostym dresingiem.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.