Leniwe nie na słodko
Wiem, że niektórym wyda się to dziwolągowate, ale ja nie jadam leniwych na słodko. Za to uwielbiam je okraszone skwarkami z jakąś surówką. I tak większość rodziny polewa kluski masłem ze zrumienioną tartą bułką i posypuje cukrem- a część skwarkami.
Czas: 30 minut
Składniki:
25 dag kremowego białego sera
1 jajko
mąka ( ok. 8-10 łyżek + do podsypywania )
szczypta soli
10 dag wędzonki
Utrzeć ser z mąką, szczyptą soli i jajkiem.
Zagnieść ciasto jak na kopytka,
Uformować wałek.
Kroić nieduże romby.
Układać na wysypanej mąką tacce.
Przykryć ściereczką by nie obeschły.
W garnku zagotować wodą i osolić ją.
W czasie kiedy woda się gotuje pokroić wędzonkę drobno i podsmażyć na rumiano na gorącej patelni.
Na wrzątek wrzucać kluski i 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić.
Podawać okraszone skwarkami z np. mieszanką różnych sałat polanych prostym dresingiem.