Pączki wiedeńskie
Wspaniałe delikatne pączki z ciasta parzonego, których smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Jedyną ich wadą jest to, że zbyt szybko znikają 🙂
Myślałam , że są pracochłonne i trudne do wykonania, ale nic bardziej mylnego. Przepis pochodzi z wycinków z jednej z gazet.
Składniki:
200 g mąki pszennej
Szczypta soli
100 g masła lub margaryny
250 ml wody
5 jajek
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki wody
Dodatkowo olej do smażenia i papier do pieczenia
Sposób wykonania pączków:
Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu razem z wodą dodać mąkę zmieszaną z solą i energicznie mieszać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Do wystudzonego ciasta dodać po jednym jajku cały czas miksując.
Papier do pieczenia pociąć na 20 kwadratów o boku 8 – 10 cm. Gotowe ciasto nakładać do szprycy i na każdy wycięty kawałek papieru wyciskać okręgi.
Olej podgrzewać w garnku do temperatury 180 stopni. Ciasto wraz z papierem do pieczenia wrzucić na rozgrzany olej tak aby papier znajdował się na wierzchu. Po kilku sekundach szczypcami zdjąć papier i smażyć pączki już bez papieru do momentu aż się zarumienią.
Gotowe pączki układać na wyłożonej ręcznikiem papierowym blaszce żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Cukier puder rozpuścić na małym ogniu razem z wodą. Gotowy lukier nakładać pędzelkiem na wystudzone pączki.