Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

Oto prosty przepis na przepyszną szarlotkę

Składniki:
3szkl mąki
1 kostka masła
6 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1kg jabłek
1 cukier waniliowy
1szkl cukru
Jasny suchy kisiel

Wykonanie:
Mąkę, masło, 6 żółtek i 2 łyżeczki proszku zagnieść w kulkę i podzielić na 60% i 40%, gdzie 40% ciasta włoży do zamrażalnika a 60% do lodówki.

Jabłka zetrzeć oraz lekko podsmażyć w garnku. Dodać cukier waniliowy 2 łyżki wody i ½ szklanki cukru. Wymieszać.

60% ciasta wyłożyć równo na okrągłej blasze.

6 białek ubić na sztywno. Potem dodać ½ szklanki cukru i suchy kisiel oraz znów wymieszać.

Jabłka wyłożyć na ciasto, a na jabłka ubite białko.

Zmrożone 40% ciasta wyjąć i zetrzeć na tarce oraz dokładnie posypać nim białka.

Piec 40 min. w 180 stopniach

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.