PROSTA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE
Znanych jest mi wiele przepisów na szarlotki i wiele z nich wypróbowałam, ale ta dosyć szybka w wykonaniu, prosta szarlotka jest wśród nich najlepsza pod każdym względem. Dlatego też poszukując stale idealnej szarlotki, powracam jednak do właśnie tego przepisu z książki Barbary Bytnerowiczowej “Ciasta domowe”, książki sprzed wielu lat, bo wydanej w 1990r. Przepis nieco zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.
Szarlotka wykonana jest na bardzo kruchutkim cieście i jest bardzo smaczna,
wręcz rozpływająca się w ustach.
Kruche ciasto aromatyzowane jest startą skórką cytrynową, natomiast do nadzienia jabłkowego dodana jest kandyzowana skórka pomarańczowa i cynamon.
pyszna szarlotka na bardzo kruchutkim cieście
Składniki ciasta kruchego ( forma o wym. 27 x 35 cm):
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 – 1 szklanka cukru drobnego kryształu
200 g masła
2 jajka + 1 żółtko
3 łyżeczki startej skórki cytrynowej
ewentualnie 1-2 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18 %
3 łyżki tartej bułki
Składniki nadzienia jabłkowego:
ok. 2 kg jabłek (np. antonówka, szara reneta, koksa królewska)
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę lub do miski.
Dobrze schłodzone masło siekamy z mąką nożem, siekaczem do kruchych ciast lub ścieramy
na tarce o grubych oczkach wprost do mąki.
Ścierałam na tarce, po czym dłońmi delikatnie rozcierałam powstałe grudki.
Dodajemy cukier, skórkę startą z wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny, a następnie jajka i żółtko.
Szybko zagniatamy ciasto, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Gdyby było zbyt suche, dodajemy 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, aby uzyskać właściwą konsystencję.
Ciasto powinno być gęste i nie powinno zbytnio kleić się do rąk.
Robimy gruby wałek i dzielimy na dwie części ( 2/3 ciasta + 1/3 ciasta). Większą część ciasta schładzamy w lodówce, mniejszą w zamrażalniku (co najmniej 2 godziny).
W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Odciskamy delikatnie nadmiar soku, dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczową,
cukier i cynamon. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.
Większą część ciasta (2/3) kroimy na plastry i wykładamy nim spód formy wyścielonej papierem
do pieczenia, sklejamy palcami brzegi, aby powstał jednolity placek.
Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie jabłkowe, lekko dociskamy.
Schłodzoną w zamrażalniku drugą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach,
bezpośrednio na jabłka, tak aby placek był równomiernie pokryty powstałą w ten sposób kruszonką.
Pieczemy w środkowej części piekarnika nagrzanego do temp. 200°C przez 20 minut,
po czym zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy przez kolejne 25 minut na jasnozłoty kolor.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem z naturalną wanilią.