Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa to klasyk. Bardzo prosta, ale też bardzo łatwo ją zepsuć. My od pewnego czasu przygotowujemy ją według przepisu Michela Moran i naszym zdaniem jest to najlepsza zupa cebulowa. Spróbujcie, nie pożałujecie 🙂
Składniki:
1 kg cebuli
600 ml bulionu wołowego
150 ml białego wina
1 gałązka świeżego tymianku
1 bagietka (najlepiej czerstwa)
ser gruyere
3 łyżki masła
sól i pieprz
Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie w garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej masło i wrzuć cebulę i gałązkę tymianku. W trakcie smażenia często mieszaj, gdy cebula będzie już pięknie brązowa, wyjmij tymianek, wlej wino, zamieszaj i gotuj na niewielkim ogniu, aż alkohol odparuje. Uważaj, aby nie przypalić cebuli, bo będzie gorzka i cała zupa będzie niesmaczna. Wlej bulion i gotuj na niewielkim ogniu ok. 15 min. W międzyczasie bagietkę pokrój na cienkie kromki i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, jakieś 10 min.
Dopraw zupę solą i pieprzem, przelej do kokilek. Na wierzchu ułóż po grzance, posyp serem i zapiekaj w piekarniku, aż ser się stopi. Podawaj od razu. Gotowe 🙂