Gryczane bliny z jajecznicą
Jajecznica. Jedno z najbardziej popularnych dań śniadaniowych w Polsce. Każdy ma na nią swój sposób. Ja ostatnio przekonałam się do metody Jamiego – rozbełtane jaja (z chlustem mleka, szczypiorkiem, solą i pieprzem) wlewam na rozgrzaną patelnię z masłem, zestawiam z ognia i cały czas mieszam, kiedy patelnia się ostudzi znów na chwilę stawiam ją na ogień, zdejmuję i cały czas mieszam widelcem. Trwa to bardzo długo, dlatego najczęściej robię to po prostu na najmniejszym płomieniu. Jajecznica jest wtedy naprawdę kremowa.
Jajecznica nie zawsze musi być podana zwyczajnie z pieczywem i pomidorem. Można ją podać także na plackach (tu jest przepis na jajecznicę na plackach kukurydzianych). Tym razem posłużyłam się przepisem Sophie Dahl na gryczane bliny z ricottą podane właśnie z jajecznicą. Placuszki smakują jak wytrawne pancake’i, są sycące i dobrze komponują się z jajecznicą.