Moskole

Moskole

Moskole

Moskole, nasze małopolskie, proste, dobre jedzenie. Żadnych cudów, tylko ziemniaki i mąka. Ważne, aby ziemniaki były mocno skrobiowe i nie stały długo w wodzie po ugotowaniu. Będą wtedy zbyt wodniste i trzeba będzie dodać więcej mąki, co zdecydowanie zepsuje ich smak.

Składniki:
1 kg mącznych ziemniaków obranych
mąka zwykła pszenna typ 450
mąka krupczatka
1 jajko
sól
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i przeciśnij przez praskę lub po prostu dobrze rozgnieć. W misce dobrze je „upchnij” , wyrównaj powierzchnię, podziel na 4 części. Wyjmij jedną ćwiartkę ziemniaków i w to miejsce wsyp po połowie mąki zwykłej i mąki krupczatki (razem około 250 g), tak „z górką”. Dodaj wyciągnięte wcześniej ziemniaki i jajko, 1 łyżeczkę soli i wyrób na gładkie i elastyczne ciasto.

Wygodnie jest to robić robotem, bo jest to dosyć kleiste. Po wyrobieniu przełóż ciasto na stolnicę obficie posypaną mąką, uformuj z ciasta „wałek” i odcinając po ok. 1,5 cm plastrze formuj dłonią płaskie placki i piecz na suchej patelni, aż zrumienią się z obu stron. Gotowe 🙂

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.