Serowe zapiekanki z kurczakiem i warzywami
Serowe zapiekanki z kurczakiem i warzywami, to nasza propozycja w serowej bitwie z Szefem Kuchni, mamy cichą nadzieję, że uda nam się ją wygrać 🙂 Do takich zapiekanek możecie użyć swojego ulubionego sera żółtego i topionego, ale Aldamer sprawdził się nam znakomicie 🙂
Składniki na 6 zapiekanek:
3 małe bagietki
100 g sera Aldamer
100 g kremowego, śmietankowego serka topionego
100 g piersi z kurczaka
80 g pora
80 g cukinii
śmietanka 36%
masło
białe wino
sól
Bagietki przekrój wzdłuż. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój ukośnie w cienkie plastry, posól. Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora umyj, osusz i pokrój w półplasterki. Ser żółty pokrój w malutką kostkę.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzuć cukinię i pora, zeszklij, dodaj wino, jak odparuje dodaj ser żółty i serek topiony, jak się roztopią dodaj śmietankę, tyle, aby całość nabrała konsystencji gęstego sosu. Dopraw solą i pieprzem.
Kurczaka usmaż na suchej patelni.
Płaską blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej przekrojone bagietki, a na nich plastry kurczaka, które przykryj sosem serowo-warzywnym. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż bagietki będą chrupiące. Gotowe 🙂