Klopsy ziemniaczano – selerowe
Klopsy ziemniaczane to fajna alternatywa dla zwykłego ziemniaczanego puree a przy okazji można dodać jeszcze jakieś warzywko . Warzywa można ugotować dzień wcześniej.
Składniki :
1 kg ziemniaków
400 g selera
2 jajka
przyprawy : liść laurowy , ziele angielskie , pieprz
Wykonanie :
Ziemniaki i seler ugotować w wodzie z przyprawami. Ostudzić i zmielić lub dobrze przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Dodać do tej masy 2 jajka i ew. jeszcze jakieś ostre przyprawy. Dobrze wymieszać.
Piekarnik nastawić na 200 stopni
Formować małe kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 min.
Pulpety są dobre na ciepło i na zimno, zwłaszcza z jajkiem sadzonym i dobrą sałatką 🙂
Smacznego