Kotlet devolay
Robi się go szybko i też szybko zjada 🙂 Ważne jest aby kupić w miarę duże piersi z kurczaka lub indyka . Wolę indycze bo one są większe. Kupuję tzw filety i one już są w miarę płaskie ,ale często można kupić takie prawdziwe piersi z kurczaka , które należy przekroić w poprzek ale nie do końca i wtedy po otwarciu mamy dużą idealną pierś na devolaya.
Najbardziej lubię smażone devolaye bo nie są suche.
Składniki na 4 osoby:
4 duże piersi z kurczaka/indyka tzw filety
4 ząbki czosnku
4 łyżki żółtego sera ( mogą być 4 kawałki)
4 kawałki masła (2x2x1 cm)
Przyprawy np pieprz , kolendra mielona
Mąka pszenna
1 jajko
ok 1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:
Czosnek kroję i wrzucam na rozgrzaną patelnię aby troszkę się podsmażył
Piersi z kurczaka rozbiłam tłuczkiem do mięsa ( pomiędzy mięso a tłuczek kładę folię spożywczą aby nie chlapać mięsem po szafkach.Piersi należy rozbijać bardzo ostrożnie aby nie porobić dziur)
Pierś posypać przyprawami
Na rozbitą pierś kładę pośrodku lub bliżej tej części która jest szersza : masło , czosnek , ser
Zwijam bardzo ściśle od szerszego końca do węższego
Zwiniętą pierś bardzo dokładnie obtaczam w jajku a następnie w mące
Na rozgrzaną patelnię wlewam ok 1 łyżki oleju .
Jak olej będzie rozgrzany to kładę piersi na patelnię , tak aby te zawiniecie ” patrzyło” w dół
Pod przykryciem smażę piersi z 4 stron po ok 3 min ( aż się zrumieni) na średnim ogniu
Z zewnątrz nie może być widać surowego mięsa
Następnie wyłączam palnik i zostawiam pod przykryciem ok 5 min
Devolay najsmaczniejsze są na gorąco/ciepło.
Smacznego życzę 🙂