Ciasto Cielak

Ciasto Cielak

Ciasto Cielak

Proste do wykonania ciasto czekoladowe z serem. Wilgotne, ciężkie i nie za słodkie. Z przepisu wychodzi duża rodzinna porcja. Polecam.

Składniki (blaszka 24x39cm):

Ciasto czekoladowe:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
2 jajka
3 łyżki kakao
2 łyżki dżemu (obojętnie jakiego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa serowa:
500g białego sera dwukrotnie zmielonego lub po prostu serek z wiaderka
125g miękkiego masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki z ciasto czekoladowe dokładnie zmiksować, wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą, białą masę z cukrem, dodać żółtka, porcjami ser i mąkę nadal ucierając. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Porcje sera wykładać na czekoladowy spód za pomocą łyżki, zachowując odstępy pomiędzy kolejnymi kupkami. Piec w 170ºC przez ok. 60-70 min.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.