Tort lodowy karmelowo – śmietanowy
Kolejna inspiracja poprzednimi przepisami z wykorzystaniem mleczka skondensowanego i kremówki. Tym razem tort lodowy w wersji śmietanowo-karmelowej… Miliony kalorii ale co tam.. raz się żyje:)Nikt nie każe zjadać nam całego tortu przecież 🙂
składniki:
– 800 ml mleczka skondensowanego słodzonego – można użyć wersji niesłodzonej wtedy słodkość regulujemy sami(cukrem pudrem) co jest wskazanego dla takich ludzi jak ja(nieprzepadających za słodyczą ekstremalną)
– 800 ml mleczka skondensowanego karmelowego
– 1l kremówki
– groszki czekoladowe do dekoracji
Mleczko karmelowe miksujemy z połową kremówki na gęsty krem.
Tak samo postępujemy z mleczkiem skondensowanym zwykłym.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą.Na spód kładziemy masę karmelową, na wierzch krem śmietanowy.
Schładzamy w zamrażalniku najlepiej całą noc.
Przed podaniem posypujemy groszkami czekoladowymi.