Sernik bez sera
Ten przepis spodoba się wszystkim, którzy tak jak ja kochają serniki. Ciasto z niego wychodzi lekkie, puszyste, i co ważne bardzo smaczne. Koniecznie wypróbujcie ten sernik bez sera. Obiecuję, że skradnie podniebienia.
Składniki: (na dużą blachę)
1 paczka biszkoptów
4 jogurty greckie po 400 ml każdy.
7 jaj od szczęśliwych kur
3/4 szkl. oleju
4 budynie śmietankowe bez cukru
2 szkl. cukru – ja dałam mniej, tak 1,5 – myślę, że cukier można zastąpić ksylitolem i wtedy ciasto będzie naprawdę zdrowe.
Przygotowanie:
1. Włączamy piekarnik, ustawiamy grzanie góra – dół, temperatura 180 stopni.
2. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
3. Dodajemy jogurty olej, budynie i ponownie miksujemy.
4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i lekko mieszamy z masą.
5. Biszkopty układamy na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na nie wylewmy masę serową, pieczemy w 180°C około 50 minut do 1 godziny.
Moje ciasto było przyrumienione na brzegach i jasne na środku, lekko popękało. Piekłam godzinę, a po upieczniu zostawiłam je jeszcze troszkę w nagrzanym piekarniku z otwartymi drzwiami.
Ciacho jest naprawdę pyszne 🙂 Szczerze wam polecam przepis. Podawać je można oprószone cukrem pudrem, albo polane czekoladą, czy też z konfiturą. To wasza fantazja 🙂