Ciasto marchewkowe
I wystrzelił, Nowy Rok 2016 .Wszystkim moim czytelnikom życzę wszelkiej pomyślności, wytrwałości w realizacji swoich planów, dużo odpoczynku i chwili zatrzymania, spojrzenia na siebie, zadumy, cieszenia się z małych rzeczy i doceniania tego co się ma…
A na początek roku proponuję przepyszne ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone i czekolady. W środku ciasto jest wilgotne, pachnące cynamonem i orzechami włoskimi. Nie można wymarzyć lepszego ciasta! Serdecznie zapraszam!
Ciasto:
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 duże jaja
220g cukru
170ml oleju
165 g obranej i startej na dużych oczkach marchwi
60g posiekanych orzechów włoskich
8 połówek orzechów do dekoracji i kakao do posypania
Krem:
500g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru lub więcej do smaku
300g czekolady półsłodkiej lub słodkiej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia ,sodę i sól przesiać przez sito do jednej miski. Odstawić na bok.
Do garnka wlać wodę na wysokość 5 cm i gotować na małym ogniu. Na garnek postawić miskę metalową, tak aby miska nie dotykała gotującej się wody. Chodzi mi o to, aby miska powoli podgrzewała się od parującej pary od spodu.
Do miski wrzucić jajka i cukier. Ucierać jajka z cukrem aż masa osiągnie 43 stopnie Celsjusza. Trzeba ucierać przez około 10 minut. Masa ma być bardzo ciepła kiedy zanurzy się palec, ale nie parzyć.
Zdjąć miskę z garnka i miksować mikserem przez kolejne 10 minut aż masa będzie puszysta i podwoi swoją objętość. Powoli wlewać olej i mieszać delikatnie szpatułką lub łyżką. Następnie dodać suche składniki i ponownie delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wsypać marchew, orzechy i wymieszać.
Wyłożyć ciasto do tortownicy i piec przez około 35 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudzić zupełnie.
Krem:
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić.
Łyżka po łyżce dodawać czekoladę do mascarpone i dokładnie zmiksować.
Krem schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Wyłożyć połowę masy na jedną część ciasta i rozsmarować. Przykryć drugą częścią ciasta. Posmarować wierzch i boki pozostałym kremem. Posypać wierzch kakao i udekorować orzechami. Smacznego!!