Ciasto Bananowiec
250 g margaryny
1 żółtko
2 łyżki cukru
Wszystko dobrze utrzeć na gładką masę.
5 bananów
3 galaretki cytrynowe
biszkopty (jeśli robimy w tortownicy, to okrągłe)
Przygotować 2 galaretki w 0,5 l wody. Wystudzone (ja czekam, aż trochę zacznie się ścinać) dodać do masy. 3 banany zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do masy. Wszystko dokładnie zmiksować.
Ostatnią galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy.
Na dno tortownicy(22-24cm) układamy biszkopty, kładziemy połowę masy i znowu warstwę biszkoptów. Drugą połowę masy mieszamy z kakao i wykładamy na biszkopty.
Pozostałe banany kroimy w plasterki i układamy na ciemnej masie. Na to lejemy tężejącą galaretkę.