Kotlety z jajek z sosem pomidorowym

Kotlety z jajek z sosem pomidorowym

Kotlety z jajek z sosem pomidorowym

Z racji, że wczoraj był piątek jedliśmy danie bezmięsne, bo warto chociaż jeden dzień w tygodniu z niego zrezygnować.

Danie proste, szybkie i przede wszystkim tanie, a jednocześnie smaczne i sycące.

Składniki: (dla 2 osób)
– 11 jajek (10 do ugotowania i 1 dodatkowe)
– 1 duża cebula
– bułka tarta
– 1 łyżka majonezu
– pieprz
– sól
– pietruszka
– 1 puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 małej czerwonej papryki
– 1/2 łyżeczki pasty chili (ja dostałam od A., taką piekielne ostrą)
– 2 łyżeczki cukru
– 1 solidna łyżeczka koncentratu pomidorowego
– olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Sos:
Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Połowę przełożyć do blendera (będzie do kotletów). Do pozostałej cebuli dodać czosnek i paprykę – lekko podsmażyć. Zalać pomidorami, dodać pastę chili i koncentrat pomidorowy. Gotować na małym ogniu 15 min. Dodać cukier, sól i pieprz do smaku.

Kotlety:
Jajka umyć, 10 szt. ugotować na twardo i odstawić do przestygnięcia. Obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do podsmażonej cebuli (którą wcześniej odłożyliśmy z patelni). Całość dokładnie zblendować. Dodać jedno surowe jajko, majonez, pietruszkę, pieprz i sól do smaku. Dokładnie połączyć składniki. Dodać ok. 2 łyżki bułki tartej i dobrze wyrobić masę. Następnie formować kotlety (wielkość wg. uznania) i panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na złoto-brązowy kolor.

Kotlety ułożyć na talerzu i polać sosem pomidorowym.

Można podawać z młodymi ziemniakami oraz sałatą masłową na słodko.

Gotowe. Smacznego.

Zobacz inne przepisy na kotlety z jajek:
Kotlety Jajeczne Z Rukolą – Szybkie Danie Na Bezmięsny Obiad
Kotlety Z Jajek
Kotlety Jajeczne
Kotlety Jajeczne

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.