Ciasto Pleśniak ( Fruzia)

Ciasto Pleśniak ( Fruzia)

Ciasto Pleśniak ( Fruzia)

Nazwa podwójna ponieważ kojarzyłam to ciasto głównie pod pierwszą nazwą, jednak zdecydowałam się zrobić patrząc na nie u Małgorzaty , a u niej występuje pod nazwą Fruzia

750 g mąki pszennej
pół szklanki cukru
1/4 szklanki cukru pudru
5 jajek
kostka masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżeczki kakao
Słoik dżemu, u mnie z mirabelek

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło i pół szklanki cukru. Zagniatamy ciasto, powstanie coś w rodzaju kruszonki. Następnie dodajemy żółtka z 5 jajek (białka zachowujemy ) i śmietanę, ponownie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy ciasto na 3 części. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Zagniecione ciasto z kakao oraz 3 część ciasta wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec stopniowo cukier puder. Na spod ciasta wykładamy dżem, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z dodatkiem kakao, na nie wykładamy pianę z białek, a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-45 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem ciasto można

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.