Zbożowe batoniki z suszonymi morelami

Zbożowe batoniki z suszonymi morelami

Zbożowe batoniki z suszonymi morelami

Przepis na zdrowe zbożowe batoniki z morelami.

Zbożowe batoniki to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami albo energetyczny deser. Najlepsze to te, które można przygotować w domu. Takie domowe batoniki dostarczą witamin, składników odżywczych i dobrych tłuszczy. Są również sporym zastrzykiem energii. Oto przepis na pyszne zbożowe batoniki z suszonymi morelami bez cukru.

45 minut
4-6 porcji

150 g płatków zbożowych (mix owsinaych, żytnich, jęczmiennych)
10 suszonych morel
1 banan
50 ml mleka lub mleka roślinnego
1 łyżka płatków czekoladowych
1 łyżka płatków migdałowych

Morele zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie odcedzamy i kroimy w drobną kostkę.
Banan kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem i blendujemy na gładką masę.
Płatki zbożowe mieszamy z płatkami czekoladowymi i migdałowymi. Dodajemy do nich masę bananową i mieszamy.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy równy placek w kształcie prostokąta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy i dopiero jak upieczony placek będzie zimny, kroimy na porcje.
Zbożowe batoniki z suszonymi morelami to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami. Świetnie smakują jako deser z popołudniową kawą. Batoniki można zabrać ze sobą na wynos do pracy lub szkoły.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.