ŚLEDZIE Z KECZUPEM
Nastał czas, który ma nas przygotować do przeżycia najważniejszych chrześcijańskich świąt. Czas postu. Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam propozycję postnej przekąski. W moim domu śledzie są obecne na stole nie tylko w czasie postu. Przyrządzamy je na różne sposoby. Może i Wy skusicie się na śledzika z keczupem :).
SKŁADNIKI
50 dag filetów śledziowych;
3 cebule;
5 średnich ogórków konserwowych;
6 łyżek oleju;
5 łyżek keczupu pikantnego;
1 łyżka musztardy;
1 łyżka cukru lub miodu;
ziele angielskie;
liść laurowy;
kilka ziarenek pieprzu.
WYKONANIE
Śledzie moczymy około 1 godziny w mleku lub wodzie. Następnie kroimy je w paseczki. Cebule i ogórki kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy zalewę: w miseczce łączymy musztardę, olej, keczup, cukier lub miód i przyprawy. Śledzie i warzywa zalewamy zalewą. Chowamy do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego!