Pierogi z pieca z kurczakiem, pomidorami i żółtym serem
Jest w Poznaniu pewne miejsce, w którym podają przepyszne pierogi z pieca. Zakochałam się w tym specjale od “pierwszego kęsa” 🙂 Postanowiłam poeksperymentować w domu i odtworzyć ten cudowny smak. Wyszło genialnie i zapewniam Was, że nie raz i nie dwa pierogi z pieca zagoszczą na blogu w wersji zarówno na słono, jak i na słodko. Na słodko pojawiła się już wersja z truskawkami o tu – klik!
Farsz do dzisiejszych pierogów powstał spontanicznie w myśl zasady, iż z samych dobrych składników nie może wyjść coś niedobrego 🙂 Mamy więc tu pyszne wielkie polskie pomidory, kurczaka, czosnek i żółty ser – prawda, że musi być pysznie?
I jest! Zapewniam szczerze i z ręką na sercu 🙂 a mój mężczyzna stwierdził, że jest to jedna z najlepszych potraw jakie zrobiłam i, uwaga, lepsza niż we wspomnianej już wyżej restauracji!
Czy można usłyszeć lepszy komplement?
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki (ja użyłam pełnoziarnistej)
25 g świeżych drożdży
1 jajko
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
1/2 – 1 lyżeczki soli
Najpierw przygotowujemy zaczyn: lekko podgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, sól i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajo, zaczyn i roztopione masło.
Wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze troszkę mąki.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Składniki na farsz:
1 bardzo duży lub 2-3 średnie pomidory pokrojone w kostkę
2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i doprawione czosnkiem, słodką papryką i odrobiną przyprawy do potraw
3 ząbki czosnki
1 cebula również pokrojona w kostkę
100 g startego żółtego sera
olej rzepakowy rafinowany do smażenia
dodatkowo
1 roztrzepane jajko
suszony koperek
Na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka. Kiedy kurczak się lekko zarumieni dodajemy cebulkę i czosnek i podsmażamy na małym ogniu aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory. Warzywo puści sok, w którym dusimy kurczaka przez parę minut, aż większość się zredukuje. Na koniec dodajemy ser, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i smażymy jeszcze dosłownie pół minutki. Zdejmujemy z ognia.
Od wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kule i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy dość cienko (3 mm na oko :). Wycinamy spore koła o średnicy ok 10 cm (ja użyłam pucharów do deserów). Nakładamy ok 1 łyżki farszu i dokładnie zlepiamy brzeg pieroga. Najlepiej dodatkowo docisnąć końcówki widelcem.
Smarujemy wierzch pieroga roztrzepanym jajkiem i posypujemy suszonym koprem.
Pieczemy w nagranym do 200°C piekarniku przez ok 20 minut, aż pierożki się ślicznie zrumienią.
Podawać na gorąco najlepiej z sosem koperkowo-czosnkowym.
Smacznego!