Sernik na biszkopcie z rodzynkami i lukrem cytrynowym

Sernik na biszkopcie

Sernik na biszkopcie z rodzynkami i lukrem cytrynowym

Najlepszy sernik na biszkopcie jaki w życiu jadłam (i to nie tylko moja opinia), chociaż moja rodzicielka starała się wszystkim wmówić, że jej nie wyszedł 😉 Przepis pochodzi z książki Ciasta siostry Anastazji z kilkoma drobnymi modyfikacjami.

Składniki (duża blaszka):

Biszkopt:
• 6 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szklanka mąki tortowej

Masa serowa:
• 1,5 kg sera twarogowego zmielonego na sernik
• 12 jajek
• 350 g cukru
• 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
• 1,5 kostki masła lub margaryny
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 opakowania cukru wanilinowego
• rodzynki wg uznania

Lukier:
• cukier puder
• sok z cytryny

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180’C ok. 30-40 min.

Masa serowa:
Margarynę/masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku, następnie ser wymieszać z mąką i budyniem. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie mieszając. Na końcu wmieszać rodzynki. Wierzch wcześniej upieczonego już biszkoptu przykryć masą serową. Piec w temp. 150 -180°C przez ok. 1 godz.

Lukier cytrynowy:
Utrzeć cukier puder z sokiem cytryny. Polać sernik po jego uprzednim wystudzeniu.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.