Deser delikatny jak ptasie mleczko, a w smaku jak owocowy sernik.
Ciasto z galaretką nie jest może skomplikowane, ale wymaga trochę pracy i czasu, głównie przy zastyganiu poszczególnych warstw. Mamy za to lekkie ciasto-deser dla całej rodziny.
Jeżeli dysponujemy dobrej jakości, barwnikami spożywczymi to kilkoma kroplami możemy podkreślić barwę warstw deseru.
Składniki:
2 opakowania herbatników szkolnych
Warstwa biała:
250 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
kopiasta łyżeczka żelatyny namoczona w 2 łyżkach zimnej wody
Warstwa zielona:
zielona galaretka rozpuszczona w szklance gorącej wody
250 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
Warstwa różowa:
truskawkowa galaretka rozpuszczona w szklance gorącej wody
250 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
Na wierzch:
opakowanie pomarańczowej galaretki rozpuszczonej w 500 ml gorącej wody
owoce-borówki amerykańskie
Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno rozkładamy herbatniki.
Naczynie z żelatyną wstawiamy do gorącej wody. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Śmietanę miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Po koniec wsypujemy cukier puder i wlewamy żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę aby połączyć składniki. Wykładamy masę na herbatniki. Równo rozprowadzamy po całej powierzchni. Wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy kolejną warstwę. Śmietanę miksujemy do momentu zgęstnienia. Wsypujemy cukier puder i wlewamy lekko tężejącą galaretkę. Miksujemy i wylewamy do formy, wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy ponownie do lodówki. Gdy zastygnie przygotowujemy kolejną warstwę w ten sam sposób.
Gdy różowa warstwa zastygnie, układamy na niej owoce, zalewamy cienką warstwą galaretki i wstawiamy do lodówki (jeżeli zalejemy od razu wszystką galaretką, owoce podniosą się i będą nie ładnie pływały po wierzchu). Gdy galaretka stężeje wylewamy na owoce pozostałą jej część. Odstawiamy do zastygnięcia i schłodzenia.