Sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich

Ostatnimi czasy sernik z jogurtów greckich króluje na naszym stole bardzo często i chyba potowarzyszy nam na dłużej. Jest szybciutkie, pyszne i kto je zjada nie wierzy, że to sernik bez sera. Kto nie jadł to gorąco polecam.

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
650g jogurtu greckiego
4 jajka
1 budyń waniliowy (proszek)
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szkl oleju
okrągłe biszkopty

Przygotowanie:
do miksera wrzucamy jogurt, żółtka, cukier, budyń, ekstrakt waniliowy, wszystko dokładnie miksujemy, a następnie dolewamy olej i ponownie mieszamy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do przygotowanego ciasta delikatnie łącząc szpatułką, żeby zachować puszystość białek. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, wlewamy masę (masa będzie rzadka ale taka ma być), wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 55-60min przy użyciu grzałki góra dół. Następnie studzimy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia.

PS. do sernika można dodać również rodzynki.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.