CIASTO- KOSTKA TRUSKAWKOWA- Z PIANKĄ I MUSEM TRUSKAWKOWYM
Składniki na biszkopt:
* 5 jajek
* 3/4 szklanki mąki tortowej
* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3-4 łyżki oleju
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ubitych białek i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Do masy jajecznej dodać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180’C i piec ok. 30-40 minut.
Moja rada: zawsze biszkopt po upieczeniu, jeszcze gorący i oczywiście w formie rzucam lekko na podłogę z wysokości około 30 cm i wstawiam ciasto ponownie do piekarnika (oczywiście piekarnik już wyłączam).
Składniki na piankę:
* 400 ml śmietany kremówki 36%
* 2 galaretki truskawkowe
* 700 ml wody
* cukier puder do smaku
Składniki na mus truskawkowy
* około 500-600 g świeżych truskawek
* 2 łyżki żelatyny spożywczej
* opcjonalnie cukier puder
Dodatkowo kilka truskawek do położenia na biszkopt.
Wykonanie:
Z wystudzonego biszkoptu skroić wierzch, biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z cukrem.
Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody, odstawić do stężenia.
Gdy galaretki zaczną tężeć należy ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodać cukier puder (ilość według upodobania) i wlać tężejącą galaretkę, wszystko dobrze wymieszać.
Na biszkopt ułożyć połówki truskawek, zalać przygotowaną wcześniej pianką i wstawić ciasto do lodówki, aż pianka zgęstnieje.
Świeże truskawki zmiksować blenderem na mus. Od musu odlać 1/4 szklanki, dodać do tego żelatynę, wymieszać i chwilę poczekać aż żelatyna napęcznieje. Następnie mus z żelatyną podgrzać, aby ta się rozpuściła. Wystudzony, lekko tężejący mus w szklance dodać do pozostałego musu i wymieszać dokładnie. Mus wylać równomiernie na piankę truskawkową. Ciasto wstawić do lodówki.