RAFAELLO NA BISZKOPCIE
Składniki na biszkopt:
* 4 jajka
* 2/3 szklanki cukru
* 2/3 szklanki mąki pszennej
* 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki na masę budyniową:
* 1 litr mleka
* 1 szklanka maki pszennej
* 1 szklanka cukru
* 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
* 1 łyżeczka olejku waniliowego
Dodatkowo:
150 g wiórek kokosowych
1,5 łyżki kostki do pieczenia Kasia
* 1,5 łyżki cukru
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie nie przerywając pracy miksera dodawać po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i do masy jajecznej wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać krótką chwilę, tak żeby wszystkie składniki się połączyły. Wylać ciasto na blachę (u mnie była to prostokątna 24 na 26 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160’C i piec około 30-35 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić, następnie rozkroić go wzdłuż na pół.
Teraz pora zająć się masą budyniową.
700 ml mleka zagotować w garnku z dodatkiem cukru i olejku waniliowego. Pozostałe 300 ml mleka wymieszać ze szklanką mąki, tak by nie pozostały grudki. Do gotującego się mleka wlać mleko wymieszane z mąką, zmniejszyć płytę grzewczą do minimum i ciągle mieszając ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia.
W misce utrzeć kostkę do pieczenia Kasia na gładką masę, kolejno dodawać stopniowo przestudzony budyń, tak by wszystko się dobrze połączyło.
Krem budyniowy podzielić na 2 części (w proporcja 1/3 i druga 2/3 kremu). Do większej części kremu dodać 4 łyżki kokosu, wymieszać.
Na pierwszy płat biszkoptu wyłożyć krem budyniowy z kokosem, zakryć drugim płatem ciasta. Na to wyłożyć ostatnią część kremu.
Na patelni rozpuścić 1,5 łyżki kostki do pieczenia Kasia z 1,5 łyżki cukru. Zmniejszyć płytę grzewczą do minimum i dosypać na patelnię pozostały kokos. Wszystko dokładnie wymieszać, tak by kokos się nie przypalił.
Tak przygotowany kokos wyłożyć na krem budyniowy. Ciasto chłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.