Ciasto 3 Bit w trochę innym wydaniu
Dzisiaj troszkę inne wydanie ciasta, które już chyba wszyscy jedli i robili oprócz mnie, bo wstyd się przyznać, ale po raz pierwszy zagościło ono w moim domu. Jest to ciasto o którym wiele razy słyszałam i czytałam jednak nigdy nie miałam okazji go wypróbować. Po dzisiejszym dniu Wiem, że to ciasto będzie stałym bywalcem naszych niedzielnych podwieczorków.
Składniki na ciasto wymiary blaszki 35 x 27:
1,5 paczki czekoladowych herbatników Bonitki
1,5 paczki maślanych herbatników Bonitki
20 szt. ciastek typu Oreo
Składniki na masę:
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
Składniki na masę budyniową:
750 ml mleka
4 jajka
120 g masła
140 g cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki
1 łyżka żelatyny
W garnku zagotowałam 500 ml mleka wraz z masłem i cukrem. Do reszty mleka dodałam obie mąki, jajka i całość dokładnie wymieszałam. Tak przygotowaną masę wlałam do gotującego się mleka i dokładnie mieszałam, aby nie dopuścić do przypalenia się budyniu. Pod koniec gotowania dodałam łyżkę żelatyny i dokładnie wymieszałam.
Składniki na masę z bitej śmietany:
800 ml śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
100 ml wody
Do gorącej wody wsypałam galaretkę i dokładnie wymieszałam.
Ubiłam śmietanę, następnie dodałam lekko tężejącą galaretkę i całość wymieszałam.
Wykonanie ciasta:
Blaszkę wyłożyłam folią spożywczą, na spód ułożyłam pierwszą warstwę herbatników na przemian maślane z czekoladowymi,
posmarowałam je masą kajmakową. Następnie wyłożyłam drugą warstwę herbatników ( podobnie jak poprzednio raz czekoladowy raz maślany), na którą wylałam gorący budyń w który powkładałam ciastka Oreo przykryłam je budyniem i wyłożyłam trzecią warstwę herbatników. Posmarowałam dżemem porzeczkowym, a następnie nałożyłam bitą śmietanę.
Ciasto włożyłam na noc do lodówki. Smacznego☺