SOK Z OWOCÓW BZU CZARNEGO Z NUTĄ CYTRYNY
Sok z owoców bzu czarnego na miodzie z cytrynowym aromatem…nie jest to typowy sok konsumpcyjny, lecz trzeba go traktować jak lekarstwo. Jest też bardzo pracochłonny w przygotowaniu, no chyba że mamy już gotowe, oberwane z gałązek owoce bzu – wtedy to już z górki 😉 Warto jednak trochę się pomęczyć i zrobić taki sok na zimę bo dzięki niemu możemy obronić się przed przeziębieniem lub grypą, a jak już nas jakieś choróbsko dopadnie, pijąc taki sok szybciej staniemy na nogi.
Owoce czarnego bzu posiadają tyle właściwości, że mogłabym napisać o nich oddzielny artykuł ( i chyba tak zrobię 😉), a żeby tutaj nie przedłużać napiszę co ważniejsze… Wykazują one przede wszystkim działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antybakteryjne – spożywanie soku z bzu czarnego profilaktycznie może zapobiec infekcji wirusowej, w tym też grypy. Natomiast w przeziębieniu i chorobach przebiegających z gorączką działają napotnie, przez co obniżają gorączkę. Poza tym, działają lekko przeciwbólowo, moczopędnie, oczyszczają organizm z toksyn, a także lekko przeczyszczająco.
Należy jednak pamiętać, że owoców bzu czarnego nie spożywamy surowych tylko po obróbce termicznej, gdyż są one trujące bo zawierają sambunigrynę, która po spożyciu rozkłada się do cyjanowodoru. Trujące są również niedojrzałe owoce oraz liście i gałązki, dlatego należy dokładnie przebrać owoce przed zagotowaniem.
Dodatkowo do soku z owoców bzu czarnego dodałam cytrynę oraz miód – składniki, które również wspierają naszą odporność i są niezastąpione podczas przeziębienia.
Więcej informacji o owcach bzu czarnego już wkrótce w oddzielnym artykule…