Grillowane kotlety z indyka albo kaszy jaglanej po meksykańsku
Był grill. Byli mięsożercy i wegetarianie. Każdy z nich mógł posilić się czymś dobrym. Kotlety na bazie mięsa i inne z kaszy jaglanej i cukinii prosto z krzaczka. Obie propozycje z meksykańskimi smakami charakteryzującymi się ostrością i wyrazistością. Cebula, czosnek, chilli, papryka, świeże zioła. A do tego pomidorowo-bazyliowa salsa (choć jej nie zdążyłam uwiecznić na zdjęciu:)).
Składniki na grillowane kotlety z indyka po meksykańsku:
1 kg zmielonego mięsna z indyka
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 puszki kukurydzy
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka chilli
1 łyżka świeżego pokrojonego oregano
1 łyżka świeżej pokrojonej bazylii
1 łyżka otrębów żytnich
Przygotowanie:
Mięso wrzucamy do miski. dodajemy kukurydzę, pokrojoną i oczyszczoną paprykę oraz cebulę. Wyciskamy ząbki czosnku i przyprawiamy. Na koniec dodajemy pokrojoną bazylię i oregano. Do masy można dodać jajko, ale bez tego masa też się dobrze klei. Z przygotowanej masy lepimy kotleciki i lekko obtaczamy w otrębach żytnich. Grillujemy 🙂
1 Komentarz