Ogórki w ostrym ketchupie
Chrupiące ogóreczki w aromatycznych przyprawach, z mocną nutą ostrego ketchupu to ciekawa propozycja dodatku do obiadu zastępującego tradycyjną sałatkę. Takie ogóreczki świetnie sprawdzą się również w sezonie letnim jako dodatek do grillowanego mięsa.
Składniki:
8kg ogórków
Przyprawy na 1 słoik:
10 ziarenek ziela angielskiego
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnkach
1 łyżeczka gorczycy
1 ząbek czosnku
1 kwiat kopru
Zalewa:
3szklanki wody
2 szklanki octu
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
750g ostrego ketchupu
5 łyżeczek ostrej papryki
Wykonanie:
1. Ogórki umyć, obrać ze skóry, pokroić w słupki, a cebulę pokroić w plastry. Wszystko razem wymieszać, posolić i odstawić na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
2. Zalewa:
Ocet, wodę i cukier zagotować, dodać ketchup, sól, wymieszać i ponownie zagotować.
3. Do każdego słoika włożyć wcześniej podane przyprawy, ułożyć dość ciasno pionowo ogórki i zalać ciepłą zalewą.
4. Pasteryzować około 15 minut.
5. Z porcji wychodzi około 12-13 słoików po 750 ml.