Carska uczta z łopatki, pomysł na obiad
Składniki :
0,5 kg łopatki , ładny zwięzły kawałek
1 czerwona papryka , grubościenna
1/2 małej cukinii , wielkości ogórka szklarniowego
4-5 średnich ziemniaków
2 średnie cebule
10 plasterków boczku
100 ml kremówki
1 łyżeczka musztardy figowej – słodkiej ( lub innej słodkiej )
1 szklanka półsłodkiego , białego wina – niepełna
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka suszonych , płatków pomidorowych
sól do smaku
masło
przyprawa :
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonej , gałki muszkatołowej
1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej lub łagodnej
1 łyżeczka cukru
Łopatkę dzielimy na małe płaskie kawałeczki , mniej więcej takie ,żeby po rozklepaniu były wielkości środka dłoni . Rozbijamy tłuczkiem , doprawiamy każdy suszonymi pomidorami i chilli . Odstawiamy na godzinkę . Po tym czasie , każdy kawałek łopatki obsmażamy na złoty kolor z obu stron . Warzywa , ziemniaki i cebulę obieramy , skrawamy na mandolinie do warzyw na cieniutkie plasterki . Cukinię także skrawamy na plastry jednak bez obierania . Paprykę pozbawiamy komory nasiennej i również traktujemy mandoliną . W blaszce do pieczenia lub foremce układamy plasterki masła , następnie naprzemiennie : ziemniaki, mięso,cebula,boczek,papryka,cukinia,ziemniaki… I tak do wyczerpania składników .
Solimy do smaku . Na patelnię po smażeniu mięsa ,wlewamy wino , śmietanę , musztardę i doprowadzamy do wrzenia . Tą miksturą podlewamy carską ucztę z łopatki 😉 W miseczce mieszamy składniki z listy przyprawa i obficie posypujemy nią całość . Na wierzchu układamy pojedyncze wiórki masła .Szczelnie zakrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy przez 1,5 godziny , po czym zdejmujemy folię i przypiekamy wierzch . Gotowe można serwować . Doskonale smakuje jako samodzielne danie ..no może tylko watro dodać mizerię lub tzatzyki 😉 Smacznego !