Indyjski kurczak

Indyjski kurczak

Indyjski kurczak

Składniki :
1 kurczak o wadze około 1,5 kg
3 łyżki przyprawy ” tandori masala „
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru lub miodu
2 łyżki masła
sól do smaku
2 łyżki oleju

Kurczaka myjemy , oczyszczamy z wszelakich nadbagarzowych elementów . Osuszamy papierowym ręcznikiem . Nacinamy ,każdą pierś i udo ,aż do kości w poprzek , żeby ułatwić przeniknięcie przypraw . Grubo i solidnie wcieramy przyprawę tandori masala , zmieszaną z granulowanym czosnkiem . Solimy , posypujemy cukrem , olejem i ponownie nacieramy . Odstawiamy najlepiej na całą noc . Następnego dnia na wierzchu kurczaka rozsmarowujemy masło .
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C . Pieczemy około 1,5 godziny . Po wstawieniu kurczaka redukujemy temperaturę do 160 C , po czym na dziesięć minut przed wyjęciem ponownie podnosimy do 200 C . W trakcie pieczenia warto przysłonić wierzch folią ,żeby zbytnio nie zbrązowiał , a odkryć 10 minut przed końcem pieczenia . Dokładnie w momencie kiedy ponownie podniesiecie temperaturę do 200 C . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . My jemy go zawsze z chlebkiem puri , kalafiorowym curry i chrupiącymi cebulowymi ciasteczkami pakora . Pychota . Smacznego !

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.