Brownie z morelami
Brownie to ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej. Ciasto przygotowuje się z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Błyskawiczne w przygotowaniu i nie ma opcji, by się nie udało. Z natury już jest “zakalcowate”, mięsiste, gęste i po prostu pyszne.
Mój przepis jest nieco spolszczony, pochodzi z książki M. Łebkowskiego “Przysmaki polskiego stołu”. Pomniejszoną ilość tłuszczu zastępuje dodatek śmietany. Morele dodałam od siebie, możesz je pominąć. Ciasto upiekłam w zdrowszej wersji, bez cukru. Zamiast cukru doskonale sprawdza się w wypiekach ksylitol.
Ciasto smakuje absolutnie rewelacyjnie, rozpływa się dosłownie w ustach.
Koniecznie do upieczenia!
Składniki na blaszkę 23×23 cm:
100 g gorzkiej czekolady
120 g masła
2 jajka
100 g ksylitolu/cukru
80 g mąki orkiszowej jasnej
8 łyżek śmietany 18%
sól
Wykonanie:
rozpuścić czekoladę z masłem w garnuszku wstawionym do większego naczynia z gotującą się wodą
jajka ubijać z cukrem, aż masa zbieleje, wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i mąką dodawaną po 2 łyżki. Dodać śmietanę i szczyptę soli. Wymieszać
wylać masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć wypestkowane morele przecięciem do góry. Piec w temperaturze 180`C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem