Udka kurczaka tikka masala

Udka kurczaka tikka masala

Udka kurczaka tikka masala

Aromatyczne udka kurczaka w sosie pomidorowo- jogurtowym przyprawione typowymi indyjskimi przyprawami.
Pyszne, lekko ostre, idealne z dodatkiem ryżu, pity, chlebka naan lub po prostu z bagietką. Lekki obiad lub super kolacja. Jeśli szukasz urozmaicenia w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie!
Prosto, smacznie i zdrowo, zapraszam do przepisu!

Składniki:
4 udka z kurczaka zagrodowego
1 cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek imbiru
1+1 łyżka garam masala
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chili
sól
2 łyżki masła ghee
400 g krojonych pomidorów z puszki
4 łyżki jogurtu greckiego
zielenina do podania

Wykonanie:
czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę, następnie wymieszać z przyprawami. Udka natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki
ogrzane udka intensywnie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu

w rondlu rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę i dołożyć łyżkę przyprawy garam masala. Dodać obsmażonego kurczaka, dodać pomidory z puszki, jogurt i dusić mięso do miękkości, około 40 minut

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.